Despre mătreață

Mătreața este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale scalpului, care se manifestă prin mâncărimi și descuamarea pielii și care lasă pe firul de păr reziduuri vizibile. Nu este o boală contagioasă sau severă, însă poate fi inestetică, deoarece scuamele pot fi vizibile la nivelul părului sau pe haine. Aproximativ 50% din populația adultă se confruntă cu această afecțiune, atât femeile, cât și bărbații.

Cum apare mătreața?

Pe măsură ce are loc regenerarea pielii, atât pe corp, cât și pe scalp, celulele moarte se desprind de pe suprafața acesteia, astfel se formează scuamele, proces absolut normal. Atunci când acest proces este neobișnuit de rapid, la nivelul scalpului apare mătreața.

Cauzele principale ale apariției mătreții

O dereglare a glandelor sebacee, acestea secretând fie prea mult sebum, fie prea puțin.

O ciupercă saprofită (Malassezia), care se găsește în mod natural pe suprafața pielii majorității oamenilor și care se hrănește cu sebumul secretat, dar care poate prolifera provocând o reacție inflamatorie, astfel reînnoirea celulară este accelerată.

O sensibilitatea particulară și individuală a scalpului, ce are drept consecință apariția mătreții, la anumite persoane.

Tipuri de mătreață

Există două tipuri de mătreață, cu caracteristici și tratamente diferite: mătreața uscată și mătreața grasă.

Mătreața uscată

Persoanele cu pielea uscată sunt mai predispuse apariției mătreții, mai ales în lunile de iarnă, cu temperaturi foarte scăzute, ori în cazul folosirii unor produse cosmetice care conțin ingrediente ce agresează pielea (vopseaua de păr). Când scalpul este uscat, acesta devine deshidratat și iritat. Scalpul poate reacționa apoi, ducând la mâncărime, roșeață și descuamare, care la rândul lor pot duce la mătreață. Mătreața uscată este de dimensiuni mici, albă, volatilă și se vede pe haine sub formă de fulgi.

Mătreața grasă

Apare la persoanele al căror păr are tendința de îngrășare. Sebumul este uleiul natural produs de glandele sebacee, cu scopul de a menține pielea capului hidratată. Însă, în unele cazuri, aceste glande produc uleiuri în exces, mai ales în perioade precum sarcina, pubertatea sau perioadele stresante. Atunci când sebumul în exces intră în contact cu ciuperca Malassezia, se formează mătreața. Mătreața grasă este mai mare, de obicei provoacă prurit, se lipește de păr și se acumulează în plăci.

Cum tratăm mătreața?

Există foarte multe opțiuni de produse de îngrijire a părului și șampoane pentru îndepărtarea mătreții. Tratamentele sunt eficiente și ajută la eliminarea mătreții, dar cel mai important lucru de reținut este acela că aceasta poate reveni, în mod regulat, în faze de puseu. Șampoanele special create împotriva mătreții pot fi folosite în fazele de puseu, dar și în faza de remisie pentru a prelungi efectele în timp și a evita reapariția. Acest lucru înseamnă introducerea șamponului anti mătreață ca parte a unei rutine obișnuite de îngrijire a părului.

PARUSAN® Șampon Anti Mătreață

este special conceput și adaptat pentru a îndepărta mătreața uscată conținând agenți tensioactivi blânzi care protejează scalpul, uleiul de măsline oferă o îngrijire suplimentară pentru pielea iritată, uleiul de mentă calmează și împrospătează pielea capului. Cafeina farmaceutică îngrijește scalpul și părul.

PARUSAN® Șampon Anti Mătreață

  • Reduce vizibil mătreața
  • Elimină senzația de mâncărime
  • Cu agenți tensioactivi blânzi

Utilizare:
Aplicați șamponul pe părul umed și masați ușor scalpul. Lăsați să acționeze cel puțin 1 minut și clătiți bine. Apa nu trebuie să fie prea fierbinte. Dacă este posibil, uscați-vă părul natural.
Pentru rezultate vizibile se recomandă utilizarea șamponului de 3 cel puțin ori pe săptămână minimum 2 săptămâni.

PARUSAN® Șampon Anti Mătreață poate fi utilizat pe termen lung.

Media

Comandă