Despre căderea părului - PARUSAN

Despre căderea părului

Căderea părului, lipsa de strălucire şi rezistenţă apar frecvent din cauza alimentaţiei dezechilibrate, dar şi din cauze externe cum ar fi utilizarea unor produse de ȋngrijire nepotrivite tipului de păr, sau din cauza ȋngrijirii excesive (vopsiri repetate şi dese, tratamente termice invazive).

Scalpul unei persoane obișnuite conține, în general, 100.000 - 150.000 de fire de păr, dintre care 85% se află într-un proces permanent de creștere. Acestea cresc din folicul (rădăcină) ce se află sub piele. Firul de păr contine keratină și apă și este hrănit din vasele sanguine de la baza foliculului și crește, de obicei, în jur de 10 cm lungime în decursul unui an.

Fiecare fir trece prin ciclul propriu, independent de celelalte fire de păr aflate pe pielea capului. Procesul de creștere și de cădere a părului este constituit din 4 etape:

  • Faza anagenă (faza de creștere a părului, în care este produs pigmentul (melanina), durează între 2 și 7 ani și determină lungimea părului.
  • Faza catagenă (faza de tranziție a părului) durează aproximativ 10 zile, perioadă în care foliculul se micșorează până la 1/6 din lungimea sa normală, iar baza firului se deplasează spre exterior la suprafața pielii.
  • Faza telogenă (faza de repaus) durează în jur de 3 luni, când cca.10 - 15% din păr se află în faza de menținere (odihnă). Căderea acestor fire de păr face parte din procesul normal de reînnoire a părului (faza exogenă).

Zilnic, 50 – 100 fire cad din diverse cauze, iar dacă părul intră in faza de repaus prea devreme, poate provoca subțierea și căderea excesivă a acestuia.

Căderea difuză a părului afecteaza 30% din femei si este asociată, de regulă, cu tulburările hormonale sau cu o expunere dubla la provocari, cum ar fi stresul în familie şi la locul de muncă. Si tulburările hormonale de exemplu,  menopauza, anticoncepţionalele, sarcina, problemele tiroidiene sau administrarea de medicamente destinate tratarii hipertensiunii arteriale pot constitui factori declanşatori ai căderii părului. Căderea părului la femei reprezintă frecvent un subiect tabu, dar care, însă, nu trebuie acceptat în mod tacit.